+36 20 275 0152 hallo@sarkanyoslany.hu

Kép forrása: wallpapercave.com

Biztos te is hallottad már, mikor jól érzed magad akkor
„szebb színekben látod a világot“.
A színek nem csak az elménk számára bírnak jelentéssel, hanem testünk is érzékeli őket.

őhogyan a fényt a prizma megtöri, felbontja különböző hullámhosszú színekre. Ezek a színek pedig a hullámhosszoknak megfelelően különböző hatást gyakorolnak ránk. Nem pusztán a szemünkön keresztül kiváltott érzetek, hanem maga a hullám (mert a fény hullám természetű is) is befolyásolja a testünket s ezáltal a hangulatainkat, az egészségünket is.
A fényterápia is ezen alapszik, de ha csak egyszerűen a hétköznapokhoz csatoljuk egy színtanácsadás keretein belül, akkor máris kiderül, hogy a színek árnyalatnyi eltérései mekkora hatással lehetnek ránk!

Mennyire érzed kényelmetlenül  magad, mikor a típusodnak nem a megfelelő színárnyalatú ruhákban vagy?
Ellenben ha ismered a színeidet, mennyivel erősebbnek, vonzóbbnak, szexibbnek érzed magad?

 

Nézzük, milyen jelentést, hatást csatolnak a felsorolt színekhez!

Fehér: tisztaság, rendezettség, egyensúly.
A fehér az összes többi színt tartalmazza. Azt mondják, ez a leghűvösebb szín.
Az biztos, hogy ha túl sok van bel?le, akkor az ürességérzetet kelthet, ezért nem javasolják gyerekszobákba.
A legjobb, ha más színek világosítására használjuk. A pasztelles színek lágyak, békés, nyugodt hangulatot teremtenek.

Sárga: bölcs, őszinte, egyenes de lehet épp ostoba és pletykálkodó is.
A citromsárga, napsárga élénkít, melegít mint a Nap, örömet, életvidámságot hoz, oldja a szorongást. Segíti az emésztést de ha túl sok, akkor fáradtságot idézhet elő.

Narancssárga: életöröm, nagylelkűség, jókedv. Kedéjjavító, nyitottá, optimistává tesz, segíti az emésztést, a veséket. Feltölt energiával, aktívabbá tesz. Ha túl sok, akkor könnyelműséget, tolakodó viselkedést generálhat.

Piros: aktív, életteli, energikus. A tűz, szexuális energia, de egyben a harag és agresszió kifejeződése is. Épít és rombol.
A piros vonzza a figyelmet, melegít de túl sok belőle nyugtalansághoz vezet.
Erőteljes hatása energiával tölt fel, aktivitásra ösztönöz, a gondolkodást pozitív irányba befolyásolja.

Barna: természetes, nyugodt, kiegyensúlyozott. A barna stabilitást, megnyugvást hoz. Túl sok lelassít és depresszívvé tehet.

Zöld: nyugodt, nagyvonalú, életszerető. A zöld az élő természet, a megújulás színe. Nyugtat, földel, harmonizál. Hangulatváltozások, gyász, harag, szélsőséges érzelmek esetén ajánlott. Konzervatív és jólétet sugároz.

Kék: tisztaság, kiegyensúlyozottság,béke, nyugalom. A természetben mindíg jelen van az ég és a víz színeként. Hűsítő érztet ad. Növeli a munka hatékonyságát, segít koncentrálni, a gondolatokat rendezni és ezzel logikus gondolkodásra serkent.

Rózsaszín: finomlelkű, együttérző, idealista. Puha, meleg érzetet ad, s ha valami megrázkódtatás ért, körülvesz és megnyugtat. A belső béke őrzője. Boldogsághormonokat szabadít fel a testedben.
Naivitás és jóhiszeműség a „negatív“ oldala.

Lila: uralkodói szín, méltóság és emelkedettség. Lehet épp az ellenkezőjeként is jelen, mint fellengzősség. Romantikusan n?ies, de bizonyos árnyalatai hathatnak mesterkélten, mert a természetben nem nagyon fordul elő. A lila az egyensúlyteremtő a tüzes piros és a hűvös kék között.
Ha túlsúlyba kerül, depressziót okozhat.

Fekete: komoly, megfontolt, humortalan. Bármilyen szín háttereként kiemeli azt, ezzel támogat, hogy arra koncentrálj amit tudsz, ami a tiéd és ne arra amit nem tudsz. Ha valaki túl sok feketét használ a ruházatában, a környezetében, előfordulhat hogy depresszív, el akarja rejteni magát.

Szürke: elegáns, semleges. Hivatalosságot és távolságtartást, hűvösséget sugall.
A semlegessége miatt kiváló háttérnek.

Ezüst: udvariasság, előzékenység.
A pontosság, logikus gondolkodás és ésszerűség kifejeződése. Erősíti a magabiztosságot.
Biztonságot teremt, nyugalmat sugároz.

Arany: pozitív jövőkép, bőség. A gazdagság, jólét, pompa kifejeződése. A depresszió ellenszere.

Ahogy látod, nem mindegy milyen színekkel veszed körbe magad.

Ha a művészeti alkotásokat nézed, ott is erőteljes hatása van a színeknek. Ugyanaz a kép teljesen mást fejezhet ki színesben, mint fekete-fehérben.
Gyakran nem is tudjuk miért, csak ösztönösen válogatunk ruhadarabokat, amiben az adott pillanatban jól érezzük magunkat, ezzel is támogatva testünk-lelkünk egyensúlyát.

Kísérletezz, s meglátod te is tudsz a színekkel a saját érzelmeiden változtatni!